Just nu söker vi: Javautvecklare, frontendutvecklare, arkitekter och testare

Nytt uppdrag till Tommie!

Vår kära Tommie Nygren har fått ett nytt uppdrag som .NET-utvecklare hos en av våra kunder inom telekom. Tommie gjorde en riktigt bra intervju och kunden bestämde direkt att han var rätt person för uppdraget. "Det verkar vara ett riktigt spännande uppdrag i ett tight scrum team med täta releaser, så det ska bli kul", säger Tommie. Vi önskar honom såklart all lycka i det nya uppdraget!

Läs mer

Daniel hjälper SVT att vinna pris

Vår visualiseringsexpert Daniel Lapidus har tillsammans med SVT Pejl mottagit ett pris i Norge för "Årets datajournalistik 2012". Daniel hjälper Pejl-redaktionen på SVT att med hjälp av datavisualisering berätta om aktuella ämnen så som svenskarnas inkomster, skolutveckling och jämställdhet. Priset delas ut av NxtMedia och MBL i Norge. Läs juryns motivering här.

Läs mer

Beamon visualiserar ekonomiska trender

Beamon har just tagit ett helhetsåtagande för en av våra bankkunder! Vi ska med hjälp av moderna webbteknologier som HTML5, D3 och Backbone.js göra tung finansinformation lite mer lättillgänglig, lättförståelig och rolig. Lite mer beamonesque helt enkelt ;-)

Läs mer

Beamon After Work på Folkbaren

Så var det dags igen om för en After Work. Ca 80 pers kom förbi Folkbaren på lite skönt häng, något att dricka och äta samt träffa gamla och nya vänner. Malin Karlsson, Beamons egna DJ stod för musiken. Stämningen och minglet fortsatte till sent på kvällen.

Läs mer

Beamon DJ-intro

Malin Karlsson bjuder in Beamon People och rekryter till en kombinerad fredagsöl och DJ-utbildning. Hör av dig om du vill komma förbi! Telefonnumret hittar du nedanför.

Läs mer

Konsulten har ordet

- Allt som ger värde måste få vara leverabler
Jag heter Maria Stensdotter och funderar rätt mycket på det här med agila metoder och UX. Jag tänkte försöka formulera mina tankar i den här lilla artikeln, några lite okonventionella kanske och
som skulle få en ”scrumtaliban att nervöst rycka sig i skägget” som en kollega uttryckte det.

Jag gillar att arbeta agilt, speciellt om man menar ett lättrörligt, snabbt och nära samarbete mellan de olika kompetenserna som behövs. Jag vill ha kort väg från design till implementation, med regelbundna användningstester och kvalitetsgranskningar. Jag är interaktionsdesigner, UX-designer eller användbarhetsarkitekt – kärt barn har många namn. Mitt kompetensområde tenderar att vara en lite udda, svårgreppbar, fågel i väldigt många agila projekt. Man vet inte hur man ska få in vår kompetens och våra aktiviteter i tillräckligt nedbrutna delar i sprintplaneringen. En steg på vägen när det gäller planeringen är att det blir självklart att en UX-strateg eller liknande finns med i den övergripande projektplaneringen. Tyvärr saknas detta väldigt, väldigt ofta.

- Sprint 0 – nej, sprint 1!
Ofta pratar man om sprint 0 som lösningen för att få in det förarbete som UX-området behöver göra i ett projekt. Det är effektkartläggning, målgruppsanalys, konceptdesign med övergripande designmönster: en grund att stå på vad gäller interaktionsdesignen, informationsstrukturen och den tänkta upplevelsen. Detta skulle alltså göras i en sprint nolla. Jag ser flera problem med att göra så. Dels så finns det en risk att sprint 0:an sväller väldigt mycket i tid och kostnad och vips har man lite för mycket specat och klart. Då sitter vi nästan i vattenfallsbåten eftersom det när själva utvecklingen sätter igång kan bli besvärligt att ändra på en del saker. ”Men en sprint 0 behöver bara vara 3-4 veckor” kanske ni säger, alltså som en vanlig sprint. Men varför kan vi då inte kalla det för sprint 1?

- UX-områdets leveranser ger lika mycket värde som körbar kod.
Ett annat problem är att UX-bitarna fortfarande står utanför ”de heliga utvecklingsteamen” och det är inte bra. Jag vill att UX-aktiviteterna som är grundläggande för att produkten faktiskt ska användas och bli omtyckt ska få lika stor vikt som de tekniska bitarna när utvecklingen drar igång. Jag tycker att projektet bör planeras (och bland de som planerar ska som sagt en person med användbarhetsperspektiv finnas med) utifrån allt som behöver göras. I sprint 1 görs analys av affärs- och användarkrav. En effektkarta, eller utkast till en, kan vara en leverans. En annan kan vara personasbeskrivningar. Om inte allt man behöver göra i en förstudie ryms i sprint 1, så förläng förstudiefasen med fler sprinter. Nu tänker ni kanske att ”men en effektkarta är inte körbar kod!”. Nej precis, men den ger lika mycket värde, om inte mer, till hela projektet.

- Allt som ger värde är en leverabel.
Vad ska då utvecklarna göra i sprint 1, när de inte har fått någon design att utgå ifrån? Sätta upp utvecklingsmiljöer, kolla kodbasen, om det finns speciella säkerhetskrav, best practice, färdiga bibliotek att använda kanske är några aktiviteter att börja med? Allt detta ger självklart också värde till projektet.

En till aspekt på det här med körbar kod till sprintdemon. En kollega sa till mig att alltför ofta hör man team som på demon säger ”Vi hann bara…”, ”Blev inte klara med…”. Sluta ursäkta er! Var istället stolta över det ni gjort och förklara hur det ger värde till projektet. Att det just då inte är körbart är en annan sak. Men det spelar ingen roll!

- Alla tillsammans från ax till limpa
De kompetenser som behövs ska alltså ingå i de agila teamen och eftersom UX-kompetens behövs hela vägen från ax till limpa måste vi också finnas i teamen som ska producera och leverera. UX-stories eller tasks ska också finnas med i samma backlogg som utvecklarna och höra ihop med samma burn down chart. Annars fortsätter vi se UX-kompetensen som något som är skilt från de andra delarna. Det kommer inte fungera. Vi lever i en väldigt snabbt föränderlig digital värld där det är grundläggande att förstå beteenden och drivkrafter. Därför måste vi sluta se allt i svart eller vitt och istället börja föredra en mer gråskalig agil metodik där vi är realistiska, pragmatiska och alla jobbar för ett bra resultat som ger en fantastisk användarupplevelse.

Maria Stensdotter, User Experience Designer

Läs mer