Just nu söker vi: Javautvecklare, frontendutvecklare, arkitekter och testare

Beamon People bygger nya företagswebben tillsammans

Vi har en plattform för innovation, utveckling och kompetensspridning som vi kallar för Beamon Labs. Forumet drivs av utvecklare och genom att tillsammans ta fram och utveckla innovativa idéer till prototyper med full teknisk frihet kan utvecklare på Beamon People driva sin kompetensutveckling framåt och samtidigt dela med sig. Nu använder vi plattformen när vi bygger en helt ny webb.

Den första utvecklingssprinten gick av stapeln under två dagar häromveckan. Utvecklarna Niklas Peiper, William Hamparsomian, Sebastian Qvarfordt och produktägare Jonas Oskö tog en paus från sina uppdrag och jobbade fram grundstrukturen och de nödvändiga integrationerna.

Arbetet resulterade i en frontend app (React/Redux), en backend app (Go-lang) och konfigurationer för continuous integration och continuous delivery för båda apparna. Dessutom modellerades innehåll i en molnbaserad CMS-produkt som vi är nyfikna på. Funktionellt blev resultatet en enkel bloggfunktion med puffar, artiklar, bilder och filtrering. Vår webbredaktör Anna Fjellström var med och testade.

Teamet reflekterar under sprinten
Beslutet om att Beamon People ville ta fram en ny sajt togs initialt med ett redaktörsperspektiv i åtanke då den befintliga webben är svår att uppdatera och vidareutveckla. Den byggdes som ett isolerat projekt av konsulter mellan uppdrag, med ett fåtal personer involverade. Resultatet blev en fungerande sajt men den har inte kunnat vidareutvecklas och det har inte heller funnits ett större intresse för det. Jonas: "Först funderade vi på att endast byta till en wordpress-lösning för att ge redaktörerna tillgång till en etablerad plattform. Parallellt påbörjade vi ett varumärkesarbete på Beamon People med fokus på innehåll och design och frågan uppstod då om vi verkligen skulle satsa på att bara byta ut CMS-delen och inte fräscha upp designen. Var det verkligen något vi ville lägga tid på? Nej, det gedigna arbetet kring varumärket ville vi ta rygg på. Hur skulle vi ta oss an projektet och var det möjligt för oss att lägga ner den tid det skulle ta? Många blev involverade och frågorna marinerades. Efter många kloka inlägg från flera personer kände vi alla att det vore grymt att ta fram en sajt som vi kan stå för. Vi såg många vinster med att själva bygga den, inte minst kring kompetensutveckling genom att välja ny teknik som vi vill arbeta med, men också kring möjligheter till kontinuerlig vidareutveckling.

På Beamon People föredrar vi att arbeta agilt. Vi som är inblandade har träffats och diskuterat teknikval och hur samarbetet ska se ut. Tanken är att hela tiden generera värde och pusha små förändringar i den takt vi klarar av."

William: "Ja, vi har pratat om tekniska val tidigare men inte implementerat något. Nu diskuterar vi löpande för- och nackdelar med olika val, vad som kan bli bättre och vilka vinningarna blir."

Sebastian: "Mycket av det vi gör nu är det som blir basen för allt annat så det är viktigt att vi tar fram en bra grund. Vi vill inte riva bort och göra om. Det ska också vara lätt att plocka upp för vem som helst som har tid och möjlighet att fortsätta. Målet efter nästa sprint är att det ska finnas en lista över saker att göra och vem som helst ska kunna hugga."

Jonas: "Det vore fantastiskt, även senare efter “go-live”, att vi som jobbar på Beamon People kontinuerligt kommer på nya funktioner som vi vill ha på sajten och att det då ska vara enkelt att bygga vidare."

Sebastian: "Konceptet måste vara lätt för att alla ska kunna hoppa på tåget och vi tror att vi har gjort det enkelt. Ingen tung dokumentation är nödvändig."

Jonas: "Ambitionen är att alla som kan och vill ska committa minst en grej. Det ska genomsyra projektet som helhet, att det är fler än en person som är aktiv. Det tar längre tid på det sättet men det blir allas “baby” och det är viktigt för tech-kulturen i bolaget. Att det inte bara är ett beställningsjobb utan att vi alla påverkar vad vi ska göra härnäst."

William: "När en CMS-del är klar acceptanstestas den av redaktörerna som senare är de som ska jobba med det vi bygger. På det sättet kan vi fånga upp fel och snedsteg direkt. Vi gillar agil utveckling."

Så vad blev resultatet av första sprinten och vad händer härnäst?
Vi har valt ett molnbaserat CMS, Contentful, som vi är nyfikna på. Vi har en backend skriven i programmeringsspråket Go som är ett populärt språk. Ofta innebär ett nytt språk också nytt tänk och nya miljöer och tooling vilket kan vara en tröskel, men Go har gått relativt snabbt att komma igång med. Det är tillgängligt för alla men också nytt för alla vilket är både roligt och utvecklande.

Vi använder oss av principerna continuous integration och continuous delivery vilket betyder att all kod vi merge:ar integreras och deployas automatiskt till produktionsmiljön. Målet är att bygga, testa och släppa mjukvara snabbare och mer frekvent vilket också betyder färre risker och snabbare resultat.

Planen är att låta sajten växa fram och låta det ta den tid som behövs, men vi vill lansera en parallell sajt, en work-in-progress, och hoppas på en smyglansering innan den är perfekt. Vi har redan börjat lägga in innehåll i de delar som har utvecklats i den här sprinten. Till exempel är bloggen fungerande redan nu även om den är långt från “pixel perfect” enligt skisserna som har tagits fram av vår egen designer Maria Herkner.

Anna som testade resultatet av den första sprinten reflekterar: "Det kommer nog bli en utmaning att vänja sig vid contentful men det känns bara spännande, jag har varit taggad på en ny hemsida länge. Det format vi använder idag är för rörigt för att man skulle kunna lista ut funktionerna själv och det är tidskrävande att lära ut det till någon annan. Den nya hemsidan kommer bli rolig att arbeta med och det finns mer utrymme att ta ut svängarna och göra något unikt.

Jonas avslutar: "Vi hoppas att vi får en ny sammansättning av teamet vid nästa sprint för att involvera fler. Vi vill inte vara för många vid varje tillfälle, max fyra personer. Det är omöjligt att få ihop kalendern för fler, svårt att vara effektiva och ta snabba beslut om vi är för många. Viktigt för en sprint är ett tydligt sprintmål, t ex en specifik feature, s att alla beslut kan fattas med fokus på det."

Om ett par veckor är det dags igen. 

Läs mer

Willner på T^Ket

Vi har nöjet att välkomna Karolina Willner till Beamon Peoples testgrupp T^K. Karolina har flera års erfarenhet av arbete med kvalitet i olika roller. Hon trivs bäst i gränslandet mellan test, krav och support där hon kan vara allt i allo och lösa kluriga utmaningar kring kvalitetsfrågor.

Kul att ha dig här Karolina!

Läs mer

Jessica joinar utvecklarteamet!

Idag var det visserligen inte Jessicas första dag då hon gick ut i uppdrag rekordsnabbt. Men nu fick vi chans att välkomna henne ordentligt!

Jessica är en ödmjuk och duktig utvecklare som sätter användarupplevelsen i centrum. Hon har erfarenhet av flera webbprojekt. Tillgänglighet är i fokus och hon är bekväm med designrelaterat arbete, t.ex CSS, JavaScript och andra etablerade tekniker, verktyg och ramverk. Utöver utveckling och UX så är det full fokus på hälsa och välmående. Får Jessica tid över, planterar hon gärna ett nytt skott i sin ekologiska odling. Välkommen till oss Jessica!

 

Läs mer

”Utan fel hade jag inte haft något jobb.” Lina berättar om livet som testare.

Lina Fjeldgård är en testare som lägger stort värde i att förbättra utvecklingsprocesser och att sprida kvalitetstänk kring produkt och i team. Läs hennes tankar om rollen som testare.

Beamon People När jag började såg jag Beamon People som ett företag med en avslappnad företagskultur, glada medarbetare, stark kompetensspridning och ett varmt, humant klimat där människans välmående står i fokus. Så här ett halvår senare känner jag att Beamon People är precis som jag hoppades att det skulle vara, kanske även bättre. Det bästa är människorna och hur mycket vi alla har att säga till om, jag har aldrig känt mig så sedd. Här har vi också en grupp med testare som ses regelbundet och kompetensutbytet i den gruppen, och generellt, är otroligt.

Det är både frustrerande och tillfredsställande att hitta många fel

Som testare jobbar jag med kvalitetssäkring. Jag hittar defekter och att ser till att produkten fungerar så bra som möjligt. Att hitta defekter triggar mig, speciellt de kritiska. Hittar jag inga defekter är jag antingen dålig på mitt jobb eller så håller produkten ovanligt god kvalitet. Självklart kan det stundtals vara frustrerande att hitta defekter, exempelvis när jag hittar många tätt inpå en release, men även då är det samtidigt tillfredsställande eftersom att det är viktigt att de uppmärksammas.

Ingen dag är den andra lik

Det som är mest spännande med mitt yrke är att förutsättningarna förändras hela tiden. Som testare får jag snabbt en helhetsbild över både system och verksamhet men när jag går in i ett uppdrag så vet jag inte vad jag kommer att jobba med i slutändan. Det som står beskrivet i avtalet stämmer inte alltid överens med vad jag sedan sitter med, vilket också gör ett nytt uppdrag spännande.

En testare ska känna produkten utan och innan och känna till alla flöden och möjliga scenarion. Testaren är ofta den person i teamet som har bäst systemförståelse och det kan sluta med att jag drar i puckar som egentligen kanske inte ingår i min roll. Det var något som var svårt att relatera till i början men det är också det som gör det här jobbet så roligt och utvecklande. Ingen dag är den andra lik och inget uppdrag är det andra likt. Det är kreativt och roligt och det händer alltid nya saker.

Lite av en allt-i-allo

Nu har jag jobbat som testare i tre år och hunnit jobba med test för web, applikationstest, integrationstest och acceptanstest både som testledare och testare. Testledarrollen innebar att jag var både ensam testare och Scrum Master i teamet och då blev det även min roll att se till att kvalitetsarbetet sköttes på rätt sätt. Lite av en allt-i-allo vilket jag gillar. Det är extremt roligt att vara med och hålla ihop ett team och jobba med back log, prioritera features och sitta med beställaren och ta fram acceptanskriterier och krav.

Jag har inte varit testledare med ansvar för ett team. Det naturliga steget för mig borde kanske vara att ta en testledarroll men samtidigt är jag nyfiken på att gå mot produktägarhållet. Kvalitet är tyvärr något som inte alltid prioriteras och därför tror jag att en produktägare med testbakgrund är en stark kombination.

Utan humor och ett gott humör kan det vara svårt

Det kan vara stressigt att jobba med test. Vi råkar ut för överraskningar hela tiden och det är viktigt att kunna behålla lugnet och prioritera väl. Orkar man inte hålla humöret uppe och ha lite humor när det är stormigt så kan det vara svårt men det är en av mina styrkor och något som har hjälpt mig mycket.

Att acceptera ”good enough”

Min största utmaning är att acceptera när produkten är good enough. Att inför en release, när jag har hittat en massa defekter och egentligen vill säga stopp, kan känna att det trots allt är tillräckligt bra och våga släppa ut i produktion. Därför föredrar jag att arbeta agilt vilket innebär mindre, fler och mer kontinuerliga releaser.

Alltid en Beam tillhands

Jag har tidigare suttit i uppdrag där jag varit den enda från mitt bolag och det kan vara utmanande även om jag nu vet att jag klarar mig på egen hand. Idag har jag kollegor, även andra testare, från Beamon People i uppdraget. Det är lyxigt att ha någon på plats från hemmaplan, att alltid ha en annan beam tillhands.

Vill du veta mer om hur vi jobbar med test på Beamon People? Kontakta julia.garellick.lindborg@beamonpeople.se

Läs mer

Dubbelt upp igen! Varmt välkomna Kalle och Kristian!

Kristian är en driven systemutvecklare som gärna arbetar både frontend och backend. Kristian är duktig på Java och JavaScript och han har ett extra gott öga till funktionella språk. Om han själv får välja skulle han gärna testa mobbprogrammering. Han drivs mycket av lärandet som han anser är en naturlig del av att vara utvecklare och tycker också det är roligt att dela sina kunskaper med andra.

Varmt välkommen säger vi också till Kalle!

Kalle är en duktig UX:are med AD-talang som jobbat med allt ifrån konceptarbete till user research. Kalle har erfarenhet av att jobba med framtidens samhälle och han vill gärna fortsätta jobba med uppdrag som ger samhällsnytta men vill framöver komma ännu närmre slutanvändarna.

Vi ser fram emot att hitta nya spännande uppdrag till Kalle och Kristian och gläds åt att våra kunder nu har ytterligare två nya stjärnor att få hjälp av - att göra skillnad på riktigt.

Läs mer

Kristin är här, hurra!

Nu har Kristin Stråhle börjat på Beamon! Kristin är en erfaren ledare med inriktning mot projektledning, IT-ledning samt metodutveckling. Hennes bakgrund som utvecklare gör att Kristin har en mycket god förståelse för hur IT på ett effektivt sätt kan möta verksamhetens krav.

Läs mer