Just nu söker vi: Javautvecklare, frontendutvecklare, arkitekter och testare

Idag börjar Louise Thessman, hurra!

Denna vinterstormiga dag firar vi att vi blir fler! Vi är så glada att kunna välkomna Louise Thessman som är en frilufts- och vintersportälskande kravare. Louise gör idag sin första dag på Beamon People och på nya spännande uppdraget.

Varmt välkommen och stort lycka till!

Läs mer

En medveten, aktiv och krävande förändringsprocess. Beamon People jobbar med en intern agil coach.

”Utveckling och förändring innebär alltid ett mått av osäkerhet, vi vet vad vi har men inte vad vi får om vi gör en förändring. Att bli coachad är en medveten, aktiv och ofta krävande förändringsprocess. Det kan vara obekvämt. Det handlar om viljan att utforska och utmana sig själv, sina handlingar, värderingar och föreställningar. Coachning handlar om att lyfta och utveckla det starka, friska och positiva - att bära fram en människa från en nuvarande situation till en önskad situation. En coach ger inte råd utan ställer frågor som ger möjlighet till nya tankar, perspektiv och förhållningssätt. Genom coachning kan en individ eller grupp utveckla sin livskvalitet och lyckas utnyttja hela sin potential.”

Så berättade Johan Timander i våras då det var dags för honom att minska antalet konsulttimmar och gå in i sin nya roll som intern agil coach. Så vad har hänt sedan dess?

Johans roll innefattar professionell coachning, facilitering, utbildning och mentorering. Han har under hösten hunnit med att arbeta med olika team (sälj, HR och ledning) och personlig coachning men även lett teambuilding-övningar vid konferenser. Jag träffade Johan tillsammans med HR-ansvarig Ellika och Säljchef Andreas för att höra mer om hur deras samarbete under hösten har sett ut.

Berätta, hur har ni jobbat med Johan under hösten?

Ellika: "HR och Rekrytering var tidigare två separata avdelningar men när bolaget nu växer så krävs det att vi jobbar annorlunda och därför gick vi samman. Vi hann knappt bli ett team innan vi körde igång med Johan och det var en fantastisk start. Vi fick direkt möjlighet att stanna upp, reflektera och ta reda på hur individerna men även teamet mådde. Vi satte tydliga mål och delmål, konkretiserade värden och diskuterade vad som händer med våra resultat, och framför allt så teamade vi upp. Redan vid uppföljningen ett par veckor senare såg vi tydliga resultat."

Johan: "Vi arbetade med klassiska retro-övningar och pratade om hur teamet rent praktiskt kan fokusera på olika områden och för dessa planera, följa upp, prioritera och ta beslut. Det visade sig att för People & Culture (HR) ligger utmaningarna i att de hanterar mjuka värden, det handlar ofta om kvalitativa värden istället för kvantitativa vilket gör det svårare att mäta resultat. Vad innebär det att rekrytera, att arbeta med bokföring, att bibehålla kvalitet och upprätthålla företagskulturen?"

Ellika: "Vi hade inte stämt av så ofta om det inte hade varit för våra retron med Johan och jag tror att det finns en risk att vi hade sprungit förbi detta arbete annars. Nu pratar vi istället om våra gemensamma mål och använder dem som verktyg när vi känner oss ”off track”. Vi är inte i hamn ännu men vi har en roadmap, en gemensam överblicksbild och kan lättare prioritera, något vi lärde oss under resans gång."

"Teamets utveckling är tydlig och det ger en enorm boost och glädje. Det sitter i de små detaljerna. Vi har förståelse för vad vi som team har för utmaningar och det en individ står inför vill teamet backa upp. Vid frågeställningar så känner jag engagemang från hela teamet. Det här ska vi, inte jag, lösa. Det är jättefint att se."

Andreas: "I säljteamet springer vi fort. Vi är fokuserade på affärer och på det som ligger i nära framtid. Vi är ett team men vi springer var och en för sig, på olika kanter. Jag, som en av ledarna för teamet, har tidigare känt att allt går bra så länge affärerna går bra men jag har lärt mig att det är viktigt att teamet utvecklas också. Vi får nu en större förståelse för varje individ och jag lär mig jättemycket om teamet. Vi ser en snabb utveckling när vi jobbar med Johan, ett välmående och alla i teamet lyfter. Arbetet vi lägger ner tillsammans ger effekter jättefort. Dels på individnivå men ur mitt perspektiv så får vi även verktyg och en insikt om hur vi kan jobba med varje individ framöver för att lyfta teamet. Vår största utmaning är att vi är så utspridda och då blir kommunikationen lidande."

Johan: "Ja, er utmaning har handlat om att upprätthålla kommunikationen. Ni har pratat ofta och ingående om vad ni vill testa individuellt och hela tiden kommer vi tillbaka till kommunikation. Andreas: Vi måste hitta ett bra och effektivt sätt att kommunicera. Där har vi nu nått långt och vi märker stora förbättringar i gruppen men vi kommer fortsätta utveckla oss och hitta nya sätt att arbeta både individuellt och tillsammans."

Hur kommer det fortsatta samarbetet se ut?

Ellika: "Jag känner att det är dags att hitta tillbaka till rutinerna och då ta hjälp av Johan för att komma vidare. Vi har två nya personer i teamet och vi har inte ännu helt hittat våra roller. Det kommer vara värdefullt med stöttning under våren när vi stannar upp och reflekterar och hittar fler verktyg för att bli mer självgående. Vi har en vision men nu ska vi ta fram planen för året för att nå fram. Den behöver vi hjälp med för att landa."

Andreas: "Vi ser det som en pågående process och skulle vilja följa upp löpande. Alltid med ett retro men olika punkter att jobba på inför nästa gång. Jag märker att lägsta nivån blir högre för varje gång vi ses och det tror jag alla teammedlemmar också känner. Ibland skrattar jag nästan när alla kastar sig på tavlan för att skriva upp tankar och idéer, det är en tävling om vem som kommer fram först."

Johan: "Ja, alla vill bidra, ingen är passiv. Det bubblar med tankar och idéer."

Andreas: "Vi brukar ta en snabb feedback-runda i slutet av mötet med frågan hur mycket gav det dig att vara här? Säljteamet är alltid positiva. Vi är hela tiden på väg men det är nyttigt för oss att samla ihop oss."

Johan: "Det finns så många saker att djupdyka i; processer, personlig utveckling, teambuilding och frågeställningar såsom behöver vi göra de saker som vi idag gör per automatik, eller hur utbildar vi oss?"

"Det finns en modell som skarpt förenklat beskriver en sammansatt person – yrkesliv, privatliv och familj, du behöver alla pusselbitarna. Missköter du någon del så hamnar du i obalans. Mitt jobb är att erbjuda en verktygslåda som kan hjälpa till att återställa balansen igen. Tidigare har det varit ett svaghetstecken att be om hjälp men det har förändrats och på Beamon People så tycker vi att det är bra att be om hjälp, att det är en tillgång och en möjlighet att utvecklas."

Ellika: "Johan, du och ditt arbete som agil coach har en självklar plats att fylla här på Beamon People."

Johan har även varit involverad i att ta fram ett koncept för Beamon Peoples konsultskola tillsammans med två kollegor. Mer om detta inom närmsta veckorna. Håll utkik.

Bilden är tagen under förra årets Beamon Innovation Day där Johan hade en Self Confidence Boost Workshop. Kanske märks?

Läs mer

2017, vilket år!

Vilket år. Så många positiva saker har hänt och som alltid har Beams i allra högsta grad varit delaktiga i att bygga ett bättre Beamon People under året. Ett stort engagemang har påverkat vad vi har gjort och hur vi har utvecklats.

Några av 2017 års highlights:

 • Vi har blivit 100 amazing beams.
 • Vi har arbetat med intressanta kunder i spännande och utmanande uppdrag.
 • Beamon People har blivit Gasell för tredje året i rad.
 • Vi har flyttat till ett nytt kontor. Ett andra hem som vi kravställde, valde och designade tillsammans.
 • Vi har vid sidan av uppdrag påbörjat bygget av en ny företagswebb tillsammans, från effekter vi vill uppnå till design, utveckling och kvalitetssäkring.
 • Vi har vid våra konferenser definierat vad som är allra viktigast med Beamon People; rekrytering, den genuina gemenskapen och ledarskapet. Att dessa tre områden ligger oss varmt om hjärtat har i sin tur bland annat resulterat i att vi har:
  • introducerat delat ledarskap i våra grupper för att närhet och ledarskap är viktigt för oss.
  • byggt ett starkare HR-team för att kunna fokusera mer på närhet och att växa med bibehållen kvalitet, kultur och känsla.
  • byggt ett starkare sälj för att skapa oss ännu bättre möjligheter att hitta rätt uppdrag.
  • anordnat event som after work med vänner i branschen, Beamon Academy, testpubar och företagsfester där vi även passade på att bjuda in externa gäster i betydligt större utsträckning än tidigare.
 • Slutligen alla otroliga, modiga och utmanande individuella resor och insatser. Beams har gjort förflyttningar till nya roller, bytt grupp, utmanat kunder med fingertoppskänsla, tagit sig an nya utmaningar utanför komfortzonen och hjälpt till att bygga ett bättre Beamon People.


Hur ska vi klara av att matcha detta magiska 2017 nästa år? Inga problem. Det blir ett nytt Beamon People även 2018, det kan vi garantera.

Stort tack till alla Beams, kunder och vänner för ett fantastiskt år! Nu ser vi fram emot ett minst lika fint 2018.

Läs mer

Beamon på Kotlinkonferensen

I början av november gick Kotlinkonferensen av stapeln. Den första någonsin. Andreas Gustafsson och Tommie Nygren fanns på plats.

Så varför Kotlin? Det är ett programmeringsspråk som är koncist, säkert, driftskompatibelt och verktygsvänligt.

Vi pratade med Andreas Gustafsson som berättade:

Tredagarskonferensen inleddes med en introduktionsworkshop som täckte syntax och baserna i språket. Övriga dagar bestod av 45-minuterspresentationer varje timme från tidig morgon till sen kväll. Varje talare var en tung kotlinare, antingen en av språkets utvecklare, intellij-folk, någon som gjort spektakulära saker med språket eller hade fundamentala insikter att dela med sig av.

Vad är särskilt intressant med Kotlin?

För mig, två saker. Den första är för att Oracle äger Java och Oracles benhårda dedikation till bakåtkompabilitet är en modell som författaren inte anser är framtidssäker. Kotlin kan ersätta java i alla applikationer utan några förluster, till och med med en mängd vinster.

Den andra anledningen är att google kommer att övergå från en mainly java till en mainly kotlin plattform i Android som jag jobbar med. Och även på backend-sidan kommer kotlin att konkurrera ut java inom 10-15 år för nyutvecklingsprojekt.

Kotlin har i praktiken kollat på alla andra språk och kombinerat dem, valt ut det bästa och vaskat det sämsta. Språket har en väldigt fin, koncis och lättläst syntax med reducerad mängd bullshit jämfört med andra imperativa språk. Till exempel så behöver man inte typdeklarera alla variabler, inga semikolon och reducerad mängd måsvingar. Språket har inbyggt stöd för lambdas och listomfattande funktioner på alla kollektioner och ett begynnande ramverk av extensions som sköter allt från syntetiska vy-importer i Android till coroutines för att lösa asynkronisitetsproblem i backend. Det primära är att de har löst det fruktade NullPointerException genom att ha inbyggd null-coalescing och propagation som man kan använda med deras fina Elvis-operator för att sätta default-värden.

Idag jobbar jag med kotlin, både på jobbet och hemma. Hemma kör jag pure-kotlin från vylaget till backend. På jobbet har vi en android-app som är primärt java men som jag gradvis konverterar till kotlin. Eftersom kotlin är helt interoperable till java så är det enkelheten själv att köra vissa filer i kotlin och andra i java. Den officiella kotlin-pluginen för IntelliJ/Android Studio kan konvertera en javafil till kotlin med ett enkelt kortkommando och klarar till och med att konvertera snippets från andra källor om man copy-pastar kod från till exempel Stack Overflow, vår gud och räddare.

Det enda jag hittills har hittat som jag inte älskar med språket är att stödet för reflections är lika svagt som Javas men annars är allt väldigt smidigt helt enkelt.

Läs mer

Marta Muñoz i topp 10 i årets Stockholm Fotomaraton

24 bilder, 24 timmar. Stockholm Fotomaraton är den perfekta utmaningen för personer som älskar fotografering. Under 24 timmar ska 24 bilder tas i rätt följd utifrån teman som levereras löpande under dygnet runtom i ett fantastiskt Sommarstockholm.

I år var det 30 år sedan den första fotomaran gick i Stockholm. Ett dygn med glädje, kreativitet och en hel del trötthet. Spontanitet, uppfinnarglädje, uthållighet och förmågan att ha kul är sånt som bidrar till en lyckad bildserie. För de som lyckas hålla kreativiteten uppe hela vägen och fånga tävlingens teman på bästa sätt finns chansen till en plats bland topp 10 och precis det gjorde Marta Munoz med sina fina bilder.

Grattis Marta! Väl värd!

Läs mer

"The sky is the limit"

Maria Söderlund har jobbat med försäljning i 10 år. De senaste sju har varit nischade mot IT, med bemanning och rekrytering av IT-specialister. Sedan maj i år är Maria partneransvarig på Beamon People. Det betyder också att hon är ansvarig för ett nytt affärsområde när hon bygger Beamon Peoples partnernätverk

Vad lockade dig med den här rollen?
Jag trivdes bra på mitt tidigare jobb och hade egentligen ingen tanke på att lämna när jag blev headhuntad. Partnernätverket är ett nytt affärsområde för Beamon People och jag lockades av utmaningen att få bygga det helt från grunden och vara med och låta det växa fram och utvecklas. Väl inne i rekryteringsprocessen var det inte bara utmaningen i ett nytt affärsområde som växte på mig utan även en kultur och en organisation som jag ville vara delaktig i med värderingar som jag försöker leva efter. Så nu, sex månader senare, till min stora glädje och en aning förvåning, så fungerar det även i verkligheten. Här finns ett starkt fokus på att sätta människan i främsta rummet. Det är inte alltid en arbetsgivare lever upp till de förväntningar och värderingar de säljer in men Beamon People har verkligen bevisat sig som arbetsgivare. Med stolthet kallar jag mig för en Beam.

Hur går det till när du får ett uppdrag?
Vi har ett otroligt starkt och kompetent säljteam. När de får information om ett uppdrag så börjar vi snabbt arbeta. Att tillsätta ett uppdrag med Beams (konsulter anställda på Beamon People) kommer alltid vara vår prioritering men när den möjligheten inte finns så är partnernätverket en bra väg att gå för att se till så vi på bästa möjliga sätt kan hjälpa våra kunder. Att ha partnernätverket som ett komplement till det vi redan är så oerhört duktiga på, att göra ett fantastiskt bra arbete hos våra kunder, är ett måste för att kunna bibehålla leveransen.

Vilka utmaningar står du inför?
Att jobba i en föränderlig bransch utmanar i kvalitet, leverans och snabbhet. Jag ska leverera den konsult en kund behöver i stunden, och helst göra det i förrgår. Det är som att försöka finna nålen i höstacken. Det finns en jättestor höstack med människor med extremt mycket kompetens och jag ska ha just den nålen som ligger längst ner.

Vi vill inte heller tumma på de kärnvärden vi har i vårt bolag. Även om konsulterna jag förmedlar inte jobbar på Beamon People så vill vi att de står för samma saker som vi gör. Vårt fokus är alltid på människan – rätt person och rätt uppdrag. Det gäller att inte vara girig och bara se till affären utan också säkerställa att just detta uppdrag är utvecklande för konsulten och ett uppdrag som denne vill ha.

Vilka är de mest spännande aspekterna i ditt jobb?
Ingen dag är den andra lik. Det som är mest spännande är själva affären och att jag får nätverka med allt från egenföretagare och frilansare till fåmannabolag och nischade större bolag som alla delar samma värderingar som Beamon People.

Hur ser framtiden ut för ditt affärsområde?
Det kan bli hur stort som helst. Vi har vuxit otroligt snabbt sen jag kom in i maj. The sky is the limit. Nu är det viktigt att strategi och processer sitter så vi kan bygga långsiktigt. Parallellt med det löpande arbetet planerar jag för framtiden och utvärderar vilka systemstöd vi kan behöva, hur vi vill jobba med underkonsulter, processer för tidrapportering och fakturering.

Jag fokuserar också på samarbetspartners, infrastrukturbolag där vi gemensamt kan gå in i tyngre upphandlingar. Jag har i och med min bakgrund varit i kontakt med många konsultbolag/IT-bolag i liknande frågor tidigare och har ett gediget nätverk inom IT-spektrat vilket inte nödvändigtvis gör uppgiften enkel men definitivt underlättar.

Vad triggar dig?
Jag triggas av förändring, snabba affärer, en framåtlutad anda i organisationen och viljan och styrkan att kunna vara bäst på det man gör. Att det hela tiden händer saker är nödvändigt för mig och det är min passion i mitt dagliga arbete. Snabba fötter är något jag har lärt mig från mina 15 år i baskethallen. Att vara framåtlutad och hålla igång hela tiden, det är applicerbart även här. Jag måste vara på tå, ta snabba actions, vara beredd på motstånd men också att fira framgångarna.

Det får helt enkelt inte gå för långsamt för då blir jag galen. Jag har fått höra att när man sitter i ett möte med mig så känner man att jag redan är på väg ut ur mötet. Jag har svårt för att sitta still för länge.

Är du intresserad av Beamon Peoples partnernätverk? Ta gärna kontakt med maria.soderlund@beamonpeople.se

Läs mer