Just nu söker vi: Javautvecklare, frontendutvecklare, arkitekter och testare

”Inte längre bara kvalitetssäkring utan även kvalitetscoachning.” Daniel Koenig om livet som QA

Daniel Koenig ingår sedan ett år tillbaka i Beamon Peoples QA-grupp, en grupp som brinner för kvalitet.

Hur ser du på din yrkesroll?
Att vara QA handlar inte längre bara om att kvalitetssäkra utan även att kvalitetscoacha. Det räcker till exempel inte att bara sitta och köra manuella tester. Mitt uppdrag är att få utvecklingsteamet att tänka kvalitet så tidigt som möjligt, att få verksamheten att se riskerna med låg täckning av testfall och att konstant tänka användbarhet. Allt detta gör att dagens roll inom test bara blir mer och mer spännande.

Hur hamnade du i rollen som testare?
Ja, det är en lite längre historia men jag ska försöka korta ner den. Jag pluggade nationalekonomi och statistik på Stockholms universitet och fick innan utbildningen var klar jobb som Financial controller. Jag trodde att jag bara skulle jobba i några månader men det blev förlängning efter förlängning. Till slut sa jag stopp då jag kände att det inte var tillräckligt utvecklande. När jag var inne på min sista vecka blev jag tillfrågad om jag ville börja som BI-konsult men jag var mer intresserad av deras trainee-utbildning inom test för brorsan har jobbat med test i 15 år så jag tänkte att jag skulle testa det. Jag har alltid tyckt att det är skoj med alla utmaningar inom IT-utveckling.

Så vilka utmaningar står du inför i ditt arbete?
Mina utmaningar ligger i att förstå en produkt och testa den samtidigt som jag måste tänka på många olika faktorer som funktionalitet, prestanda, säkerhet, GUI med mera.

Vilken är den mest spännande aspekten med ditt yrke?
Oj!, Jag tycker om så mycket men det som får mitt blod att pumpa är när vi har ett problem som jag får vara med och lösa, desto svårare desto bättre!

Hur hamnade du på Beamon People, vad trodde du om Beamon People när du började och hur överensstämmer den bilden med verkligheten idag?
Jag jobbade tidigare för ett annat konsultföretag och i mitt uppdrag hade jag tre Beams runt mig som alla pratade mycket gott om företaget. När jag blev kontaktad så tänkte jag bara lyssna men jag fastnade mer och mer och till slut tog jag steget över till Beamon People. Jag hade en bild av att Beamon People fokuserade på människan vilket jag har fått bekräftat när jag nu varit här i över ett år. Det känns alltid som att människan sätts först vilket är väldigt betryggande.

Vad kännetecknar en konsult?
För mig är en konsult en person som är självgående, social och expert inom sitt område. Då nästa sak alltid är runt hörnet och allt konstant är i förändring, så är det självklart svårt att vara expert idag. En konsult måste fokusera på att lära sig snabbt och anpassa sig, vilket är otroligt utvecklande.

Vilken är Din främsta styrka som konsult?
Jag vill tro att jag är bra på att förstå en produkt och kan förutse en användares behov.

Vill du bli Daniels kollega? Välkommen med en spontanansökan till Julia, på julia.garellick.lindborg@beamonpeople.se

Läs mer

"Konsulten som växte fast"

De flesta tänker på konsulter som experter som kommer in och, under en begränsad tid, fixar något trasigt för att sen hastigt rusa vidare till nästa uppdrag. Så är det ofta, men inte alltid. Ibland händer det att man ”fastnar” och liksom växer in i den organisation man jobbar hos. Det hände mig i mitt senaste uppdrag hos en av våra kunder i Retailbranschen.

Nu är det nog dags att hitta något nytt sa jag till min chef en handfull gånger under uppdraget. Och jag tänkte det nog desto fler. Varför? Jag trivdes ju bra i min roll och hade fina kollegor. Ändå fanns det en känsla av att jag måste vidare. Till något nytt. Till något ännu bättre. Ännu roligare. Där gräset är grönare och så vidare… Att jag valde att bli konsult grundar ju sig trots allt (delvis) i något slags löfte om variation och bot mot rastlöshet. Det lite slitna uttrycket viljan att ständigt utvecklas och få nya erfarenheter och perspektiv har ju ändå något. Ändå valde jag gång på gång att stanna kvar.

När uppdraget nu är slut och jag får reflektera över de fyra år jag arbetat med samma grejjer kan jag ändå känna att just personlig utveckling och erfarenhetsbygge är möjligt inom samma långa uppdrag. Jag startade som kravanalytiker i en förstudie som utgick från ”blankt papper"och avslutade fyra år senare som förvaltningsledare i en organisation vi etablerat på över 60 länder. Där emellan hade jag även roller som testledare, projektledare och utrullningsledare - roller som gett mig bred erfarenhet om hur olika delar av organisationen fungerar och en slags mognad i vilka arbetssätt och metoder som fungerar (och inte fungerar). Jag tänker att lojaliteten till uppdraget även har gynnat kunden som kunnat planera mer långsiktigt och fått behålla kompetensen genom hela projektet, något som inte sker allt för ofta.

Hursomhelst går jag nu från pappaledighet och inskolning mot nytt uppdrag och ser märkligt nog fram emot både struliga excelsnurror och krävande beställare. Vi får se vart det bär av. Kanske blir det en blixtinsats för att försöka rädda ett trasigt projekt. Kanske blir det något helt annat.

Läs mer

Beamon Peoples konsultskola - utmanande och roligt

Istället för att fokusera på kompetensområden vid nyinstiftad konsultskola så vill Beamon People fokusera på individen, kontakten mellan människor och på det sättet även förankra och vidareutveckla företagskulturen.

Idén om en konsultskola föddes vid en Innovation Day (konferens). Johan Timander, Marta Muñoz och Petter Knöös har utifrån de initiala idéerna tagit fram ett koncept. I april kommer konceptet att testköras för att sedan rullas ut fullskaligt till hösten. Konsultskolan blir ett tillfälle för nyanställda att lära känna bolaget och företagskulturen, sig själva och sina kollegor.

Johan: "Den initiala tanken handlade om att ta fram en kurs i konsultmässighet men resultatet kändes inte Beamonesquet. Att ta fram en mall för hur man beter sig som Beamon People är inte respekt för Beamon People. Det vi istället vill ge är chansen att lyfta fram hur en individ agerar och sedan lyfta individen. För mig är innebörden i ordet konsult att bidra med tankar, att vara konsultativ och att vara en värdefull människa."

Marta: "Vi vill också att nyanställda ska få möjlighet att vara “Beamon” från starten men då måste vi berätta hur vi har jobbat, hur vi jobbar idag och vilka vi är. Vi anordnar en aktivitet där vi får möjlighet att introducera Beamon People - historia och framtid - och inkludera de nyanställda i bolaget."

Petter: "Beamons konsultskola blir en vidareutveckling av introdagen som vi har idag. Den kommer bestå av dels en introduktion till Beamon People men även teambuildingövningar som handlar om att våga gå utanför sin komfortzon, att lära känna varandra och att ha riktigt kul. Det är svårt att lära känna alla i ett bolag men på det här sätter så får alla en väg in i gruppen. Det är också en möjlighet att förvalta och bygga företagskulturen genom att inkludera alla i bolagets historia och vision för framtiden."

Varje tillfälle anordnas för blandade grupper om ca 10 personer och två interna facilitatorer. Upplägget är två dagar med gemensamma, och personliga, övningar. Roligt absolut, men också utmanande med en djupdykning i dig själv.

Johan: "Jag älskar uttrycket “Unika Tillsammans”. Vi på Beamon People är så olika varandra men ändå gillar vi att hänga ihop. Det finns ett enormt värde i att bibehålla den känslan. Att behålla våra kärnvärden."

Alla Beams kommer att gå skolan och därefter anordnas tillfällen för nyanställda ett par gånger om året.

Vad hoppas ni på för resultat?
Att deltagarna tycker att det var en häftig upplevelse. Att det var jobbigt, intressant, roligt och väl värd investerad tid. Och att de är kära i bolaget, avslutar Marta.

Läs mer

Dubbelt upp!

Mitt i sportlovsveckan får vi ett härligt tillskott i Beamongänget. Vi är jätteglada att få välkomna agila coachen/scrum mastern/produktägaren Sabine Neumann och UX-designern Rosie Jonsson till oss! 

Läs mer

Beams MOOD

Ett av Beamon Peoples viktigaste mål är att vara det bästa bolaget med de mest nöjda medarbetarna. MOOD, som vi kallar vår medarbetarundersökning, ger oss möjlighet att följa upp och säkerställa att vi är just det, men även att agera om vi ser ett resultat som pekar på något annat, vilket gör svaren väldigt värdefulla.

MOOD täcker bland annat företagskultur, kollegor, chefer och ledarskapet, möjlighet att påverka, kompetensutveckling och uppdrag. Nu har vi summerat den senaste undersökningen och den visar på glädjande resultat. Daniel J:son Lindh, VD på Beamon People, berättar.

Vad kan du utläsa ur resultatet för senaste undersökningen?
"Först och främst så var totala snittet 5,4 av 6 vilket är oerhört fina betyg. Sedan senaste undersökningen har vi jobbat med de frågor som visade på förbättringsmöjligheter och det är roligt att se att vi är på rätt väg i de frågorna."

Hur följer ni upp resultatet från en medarbetarundersökning?
"Vår ambitionsnivå är att alltid ligga väl över 5 (av 6) och att alla eventuella negativa trender ska hanteras på både bolags- och gruppnivå. Så snart sammanställningen är gjord går vi igenom resultatet med hela bolaget och sen tittar respektive grupp på sitt specifika resultat. Undersökningen är anonym men grupptillhörighet anges. När grupperna har gått igenom sina resultat summerar vi i ledningsgruppen och eventuella negativa trender tar vi actions på. Slutligen återkopplar vi till alla på bolaget om vad som har hanterats."

Vad blir fokus nu?
"Vi fortsätter att agera på allt som kommer upp och det vi jobbar vidare med nu är att säkerställa att alla som vill känner sig inkluderade i bolagets utveckling och våra gemensamma mål. Första steget är en mål och vision-workshop senare i februari."

 

Läs mer

Att växa med närhet – om delat ledarskap

Beamon People fortsätter att växa och då är det viktigt att vi samtidigt utvecklar ledarskapet. För att bibehålla närheten tar vi hjälp av fler Beams och adderar delat ledarskap i grupperna.

Delat ledarskap kan betyda allt från en tydlig fördelning av specifika arbetsuppgifter till samledarskap, vilket i sin tur betyder att de som delar på ledarskapet gör det fullt ut, inom alla ansvarsområden. Med ett delat ledarskap blir verksamheten mindre sårbar då fler kan täcka upp för varandra. Det kan också vara en fördel när tempot är högt och arbetsbelastningen stor. Det gäller att ha kvalitet i den löpande verksamheten, men också att kunna ändra riktning och arbetssätt vid behov, något som det delade ledarskapet kan skapa goda förutsättningar för.

Gemensamma värderingar, förtroende för varandra och prestigelöshet är framgångsfaktorer för ett lyckat delat ledarskap. En likhet i människosyn är viktigt men andra olikheter kan komplettera varandra och driva utvecklingen framåt. Likaså att växla och varva – att låta arbetsuppgifterna vandra fram och tillbaka, givetvis med en tydlighet gentemot alla medarbetare.

Några röster om delat ledarskap.

Maryam, QA: ”Det som är viktigt för att ett delat ledarskap ska fungera optimalt är tydlighet. Det måste vara tydligt hur uppdraget fördelas och vem man ska vända sig till med olika frågor och ärenden.”

Omid, QA: ”Förutom att ledarskapet blir starkare med två individer som kompletterar varandra och adderar olika perspektiv, så är det också en fördel för den som leder att ha någon att bolla med.

Är du nyfiken på hur vi jobbar vidare med delat ledarskap på beamon People? Kontakta oss.

Läs mer