Just nu söker vi: Javautvecklare, frontendutvecklare, arkitekter och testare

2017, vilket år!

Vilket år. Så många positiva saker har hänt och som alltid har Beams i allra högsta grad varit delaktiga i att bygga ett bättre Beamon People under året. Ett stort engagemang har påverkat vad vi har gjort och hur vi har utvecklats.

Några av 2017 års highlights:

 • Vi har blivit 100 amazing beams.
 • Vi har arbetat med intressanta kunder i spännande och utmanande uppdrag.
 • Beamon People har blivit Gasell för tredje året i rad.
 • Vi har flyttat till ett nytt kontor. Ett andra hem som vi kravställde, valde och designade tillsammans.
 • Vi har vid sidan av uppdrag påbörjat bygget av en ny företagswebb tillsammans, från effekter vi vill uppnå till design, utveckling och kvalitetssäkring.
 • Vi har vid våra konferenser definierat vad som är allra viktigast med Beamon People; rekrytering, den genuina gemenskapen och ledarskapet. Att dessa tre områden ligger oss varmt om hjärtat har i sin tur bland annat resulterat i att vi har:
  • introducerat delat ledarskap i våra grupper för att närhet och ledarskap är viktigt för oss.
  • byggt ett starkare HR-team för att kunna fokusera mer på närhet och att växa med bibehållen kvalitet, kultur och känsla.
  • byggt ett starkare sälj för att skapa oss ännu bättre möjligheter att hitta rätt uppdrag.
  • anordnat event som after work med vänner i branschen, Beamon Academy, testpubar och företagsfester där vi även passade på att bjuda in externa gäster i betydligt större utsträckning än tidigare.
 • Slutligen alla otroliga, modiga och utmanande individuella resor och insatser. Beams har gjort förflyttningar till nya roller, bytt grupp, utmanat kunder med fingertoppskänsla, tagit sig an nya utmaningar utanför komfortzonen och hjälpt till att bygga ett bättre Beamon People.


Hur ska vi klara av att matcha detta magiska 2017 nästa år? Inga problem. Det blir ett nytt Beamon People även 2018, det kan vi garantera.

Stort tack till alla Beams, kunder och vänner för ett fantastiskt år! Nu ser vi fram emot ett minst lika fint 2018.

Läs mer

Beamon på Kotlinkonferensen

I början av november gick Kotlinkonferensen av stapeln. Den första någonsin. Andreas Gustafsson och Tommie Nygren fanns på plats.

Så varför Kotlin? Det är ett programmeringsspråk som är koncist, säkert, driftskompatibelt och verktygsvänligt.

Vi pratade med Andreas Gustafsson som berättade:

Tredagarskonferensen inleddes med en introduktionsworkshop som täckte syntax och baserna i språket. Övriga dagar bestod av 45-minuterspresentationer varje timme från tidig morgon till sen kväll. Varje talare var en tung kotlinare, antingen en av språkets utvecklare, intellij-folk, någon som gjort spektakulära saker med språket eller hade fundamentala insikter att dela med sig av.

Vad är särskilt intressant med Kotlin?

För mig, två saker. Den första är för att Oracle äger Java och Oracles benhårda dedikation till bakåtkompabilitet är en modell som författaren inte anser är framtidssäker. Kotlin kan ersätta java i alla applikationer utan några förluster, till och med med en mängd vinster.

Den andra anledningen är att google kommer att övergå från en mainly java till en mainly kotlin plattform i Android som jag jobbar med. Och även på backend-sidan kommer kotlin att konkurrera ut java inom 10-15 år för nyutvecklingsprojekt.

Kotlin har i praktiken kollat på alla andra språk och kombinerat dem, valt ut det bästa och vaskat det sämsta. Språket har en väldigt fin, koncis och lättläst syntax med reducerad mängd bullshit jämfört med andra imperativa språk. Till exempel så behöver man inte typdeklarera alla variabler, inga semikolon och reducerad mängd måsvingar. Språket har inbyggt stöd för lambdas och listomfattande funktioner på alla kollektioner och ett begynnande ramverk av extensions som sköter allt från syntetiska vy-importer i Android till coroutines för att lösa asynkronisitetsproblem i backend. Det primära är att de har löst det fruktade NullPointerException genom att ha inbyggd null-coalescing och propagation som man kan använda med deras fina Elvis-operator för att sätta default-värden.

Idag jobbar jag med kotlin, både på jobbet och hemma. Hemma kör jag pure-kotlin från vylaget till backend. På jobbet har vi en android-app som är primärt java men som jag gradvis konverterar till kotlin. Eftersom kotlin är helt interoperable till java så är det enkelheten själv att köra vissa filer i kotlin och andra i java. Den officiella kotlin-pluginen för IntelliJ/Android Studio kan konvertera en javafil till kotlin med ett enkelt kortkommando och klarar till och med att konvertera snippets från andra källor om man copy-pastar kod från till exempel Stack Overflow, vår gud och räddare.

Det enda jag hittills har hittat som jag inte älskar med språket är att stödet för reflections är lika svagt som Javas men annars är allt väldigt smidigt helt enkelt.

Läs mer

Marta Muñoz i topp 10 i årets Stockholm Fotomaraton

24 bilder, 24 timmar. Stockholm Fotomaraton är den perfekta utmaningen för personer som älskar fotografering. Under 24 timmar ska 24 bilder tas i rätt följd utifrån teman som levereras löpande under dygnet runtom i ett fantastiskt Sommarstockholm.

I år var det 30 år sedan den första fotomaran gick i Stockholm. Ett dygn med glädje, kreativitet och en hel del trötthet. Spontanitet, uppfinnarglädje, uthållighet och förmågan att ha kul är sånt som bidrar till en lyckad bildserie. För de som lyckas hålla kreativiteten uppe hela vägen och fånga tävlingens teman på bästa sätt finns chansen till en plats bland topp 10 och precis det gjorde Marta Munoz med sina fina bilder.

Grattis Marta! Väl värd!

Läs mer

"The sky is the limit"

Maria Söderlund har jobbat med försäljning i 10 år. De senaste sju har varit nischade mot IT, med bemanning och rekrytering av IT-specialister. Sedan maj i år är Maria partneransvarig på Beamon People. Det betyder också att hon är ansvarig för ett nytt affärsområde när hon bygger Beamon Peoples partnernätverk

Vad lockade dig med den här rollen?
Jag trivdes bra på mitt tidigare jobb och hade egentligen ingen tanke på att lämna när jag blev headhuntad. Partnernätverket är ett nytt affärsområde för Beamon People och jag lockades av utmaningen att få bygga det helt från grunden och vara med och låta det växa fram och utvecklas. Väl inne i rekryteringsprocessen var det inte bara utmaningen i ett nytt affärsområde som växte på mig utan även en kultur och en organisation som jag ville vara delaktig i med värderingar som jag försöker leva efter. Så nu, sex månader senare, till min stora glädje och en aning förvåning, så fungerar det även i verkligheten. Här finns ett starkt fokus på att sätta människan i främsta rummet. Det är inte alltid en arbetsgivare lever upp till de förväntningar och värderingar de säljer in men Beamon People har verkligen bevisat sig som arbetsgivare. Med stolthet kallar jag mig för en Beam.

Hur går det till när du får ett uppdrag?
Vi har ett otroligt starkt och kompetent säljteam. När de får information om ett uppdrag så börjar vi snabbt arbeta. Att tillsätta ett uppdrag med Beams (konsulter anställda på Beamon People) kommer alltid vara vår prioritering men när den möjligheten inte finns så är partnernätverket en bra väg att gå för att se till så vi på bästa möjliga sätt kan hjälpa våra kunder. Att ha partnernätverket som ett komplement till det vi redan är så oerhört duktiga på, att göra ett fantastiskt bra arbete hos våra kunder, är ett måste för att kunna bibehålla leveransen.

Vilka utmaningar står du inför?
Att jobba i en föränderlig bransch utmanar i kvalitet, leverans och snabbhet. Jag ska leverera den konsult en kund behöver i stunden, och helst göra det i förrgår. Det är som att försöka finna nålen i höstacken. Det finns en jättestor höstack med människor med extremt mycket kompetens och jag ska ha just den nålen som ligger längst ner.

Vi vill inte heller tumma på de kärnvärden vi har i vårt bolag. Även om konsulterna jag förmedlar inte jobbar på Beamon People så vill vi att de står för samma saker som vi gör. Vårt fokus är alltid på människan – rätt person och rätt uppdrag. Det gäller att inte vara girig och bara se till affären utan också säkerställa att just detta uppdrag är utvecklande för konsulten och ett uppdrag som denne vill ha.

Vilka är de mest spännande aspekterna i ditt jobb?
Ingen dag är den andra lik. Det som är mest spännande är själva affären och att jag får nätverka med allt från egenföretagare och frilansare till fåmannabolag och nischade större bolag som alla delar samma värderingar som Beamon People.

Hur ser framtiden ut för ditt affärsområde?
Det kan bli hur stort som helst. Vi har vuxit otroligt snabbt sen jag kom in i maj. The sky is the limit. Nu är det viktigt att strategi och processer sitter så vi kan bygga långsiktigt. Parallellt med det löpande arbetet planerar jag för framtiden och utvärderar vilka systemstöd vi kan behöva, hur vi vill jobba med underkonsulter, processer för tidrapportering och fakturering.

Jag fokuserar också på samarbetspartners, infrastrukturbolag där vi gemensamt kan gå in i tyngre upphandlingar. Jag har i och med min bakgrund varit i kontakt med många konsultbolag/IT-bolag i liknande frågor tidigare och har ett gediget nätverk inom IT-spektrat vilket inte nödvändigtvis gör uppgiften enkel men definitivt underlättar.

Vad triggar dig?
Jag triggas av förändring, snabba affärer, en framåtlutad anda i organisationen och viljan och styrkan att kunna vara bäst på det man gör. Att det hela tiden händer saker är nödvändigt för mig och det är min passion i mitt dagliga arbete. Snabba fötter är något jag har lärt mig från mina 15 år i baskethallen. Att vara framåtlutad och hålla igång hela tiden, det är applicerbart även här. Jag måste vara på tå, ta snabba actions, vara beredd på motstånd men också att fira framgångarna.

Det får helt enkelt inte gå för långsamt för då blir jag galen. Jag har fått höra att när man sitter i ett möte med mig så känner man att jag redan är på väg ut ur mötet. Jag har svårt för att sitta still för länge.

Är du intresserad av Beamon Peoples partnernätverk? Ta gärna kontakt med maria.soderlund@beamonpeople.se

Läs mer

Hej Sandra!

Idag hade Julia och Anna från HR en supermysig onboarding-frukost tillsammans med Sandra Damavandi som börjar idag, precis innan hon drog iväg på sin första kundintervju. Lyckospark från oss och ett varmt välkommen till Beamon People!

Läs mer

Vi går från testare och testledare till kvalitetsexpert och kvalitetscoach

För ett par veckor sedan skrev vi om QA-gruppen. En grupp som brinner för kvalitet och som vill förändra synen på vad en testare arbetar med då rollen idag är bredare än tidigare med stort ansvar inom flera områden. Testaren är delaktig i ett projekt från början till slut och säkerställer att kvalitet byggs in i en produkt eller tjänst.

QA-gruppen har jobbat fram ett koncept kring kvalitetscoach-begreppet och de samlas ofta och utbyter erfarenheter och diskuterar utmaningar de står inför i sina uppdrag. För vidareutveckling påbörjade de i höstas kursen Kvalitetscoach. Kursen har skräddarsytts för Beamon People av Jonas Hermansson från Inceptive och består av två tillfällen varav den andra går av stapeln om en dryg vecka. Kursen anordnas under Beamon Academy, vår utbildningsplattform.

Jennie Frejd, en av de som är ansvariga för kursen från Beamon Peoples sida, berättar:

Vid första kurstillfället diskuterade vi hur vi vill jobba med kvalitet och hur vi kan bli bättre coacher. Vi diskuterade framför allt agilt arbetssätt och Jonas berättade om företag som har ett antal agila team och endast ett fåtal testare. Hur jobbar teamen då med kvalitet? Vilka är fördelarna och vilka är nackdelarna?

Vid nästa tillfälle är det dags att prata om testautomation i agila projekt och kvalitetscoachning i offshore-team, en komplexitet som många av oss står inför då vi ofta jobbar i team där delar av teamet sitter på annan ort eller inkluderar underleverantörer. Vi kommer också prata om vad det egentligen betyder att coacha någon. Att inte ha något eget mål eller egen vinning utan stötta och vägleda ett team eller person i de situationer som de står inför.

Det är viktigt att alla i ett team känner ansvar och stolthet över produkten, inte bara testaren. Därför vässar vi oss ytterligare inom agilt arbetssätt och coachning och går från testledare och testare till att bli kvalitetsexpert, kvalitetsfacilitator och kvalitetscoach.

Vår roll är att veta hur systemet vi jobbar med ser ut och vilka risker vi tar genom att lägga ny utveckling i produktion. Den perfekta frågan jag kan få från en produktägare, och besvara, är: Jennie, kommer jag sova gott inatt om vi går i produktion?

Läs mer